Lasersko spajanje - Varjenje bakra

Varjenje bakra lahko v našem podjetju opravimo s tehniko laserskega navarjenja ali laserskega spajanja. Glede na vaše želje, lahko na različnih bakrenih izdelkih popravimo različne poškodbe, izdelek prilagodimo, spremenimo…

Varjenje bakra je v primerjavi z obdelavo ostalih kovin nekoliko bolj zahtevno. Baker namreč odlično prevaja elektriko in toploto. Zaradi tega se toplota iz varilca hitro “razporedi” na večjo površino bakra.

Tehnika varjenja bakra je v primerjavi z varjenjem ostalih kovin drugačna. Predvsem se razlikujejo nastavitve parametrov na stroju. Varjenje bakra je mogoče z uporabo različnih plinov na osnovi helija in dušika. Pri laserskem varjenju je potrebno uporabiti tudi zaščitni plin argon. V kolikor gre za izdelek, katerega debelina presega več kot 5 mm, pa moramo pred varjenjem izdelek predgreti. Z uporabo tehnike predgretja se izognemo morebitnim napakam. V kolikor predgretja ne izvedemo, se lahko izdelek deformira – upogne.

Zaradi specifik tega materijala varjenje bakra največkrat izvajamo z ročnim postopkom, pri katerem je potrebno uporabljati ustrezno zaščito. Pri varjenju bakra se sproščajo strupeni varilni plini!

V podjetju Remic d.o.o. imamo izkušnje z varjenjem bakra. Pri varjenju bakra uporabljamo kompatibilen materijal (žico) za varjenje.