Lasersko spajanje - Varjenje gusa

Varjenje gusa lahko v našem podjetju opravimo s tehniko laserskega navarjenja ali laserskega spajanja. Glede na vaše želje, lahko na različnih izdelkih iz gusa popravimo različne poškodbe. Gus z drugimi besedami imenujemo tudi siva litina.

Varjenje gusa največkrat potrebujejo livarne, ki pri svojem delu uporabljajo orodja za ulivanje ulitkov. Najdemo pa ga tudi v različnih sestavnih delih hidravličnega cilindra, glavi cilindra, vodilih,… Zaradi svojih mehanskih lastnosti, je eden izmed najbolj razširjenih materialov v konstrukciji. Njegova sestava se lahko glede na mikrostrukture (kemičnih snovi) med seboj razlikuje. Gus ali siva litina je litina z lamelarnim grafitom ter je zlitina železa in ogljika.

Vsebnost ogljika v zlitini je med 3,0 in 3,7 %, sestavljajo pa jo še silicij (od 1,5 do 2,5 %), mangan (od 0,5 do 1,4 %) in žveplo (do 0,12 %). Ogljik se v železu izloči v obliki grafitnih lamel ali lističev. Prelom takega železa je sive barve, iz česar izvira tudi ime litine.

Varjenje gusa je v primerjavi z obdelavo ostalih kovin nekoliko bolj specifično. Predvsem je gus težje variti, saj se zaradi njegove sestave peni, zato je varjenje tudi nekoliko dolgotrajnejše. Najbolje je pred varjenjem obdelovanec segreti. Gus lahko varimo tudi z ostalimi kovinami.

Varjenje gusa v našem podjetju izvajamo s pomočjo naprav za lasersko varjenje, ki nam omogočajo izredno natančnost in popravilo najmanjših razpok ali napak na orodju, izdelku… Pri tem uporabljamo kompatibilen dodajni material, ki je bolj primeren glede na sestavo.

varjenje gusasiva litina